• FIRST AND LAST NAMES ARE REQUIRED WHEN REGISTERING

K-301 Started using oil.

IH Cub Cadet Tractor Forum

Help Support IH Cub Cadet Tractor Forum:

dsarow

Well-known member
Joined
Jul 13, 2014
Messages
74
Location
Near Madison Wi.
displayname
Dean W.Sarow
I have a K-301 in a 125.Last fall after lapping the valves,flattening the head,adjusting the lash,points and plug.I proceded to do the fall leaf mulching,with using just a bit of oil.30 weight.I did an oil analysis, which can back,no serious issues.It sat all winter.Now this spring,fresh 30w.,a different brand tho.Now in about a hours worth of mowing,it drops about a 1/3 of a quart.The plug looks dark and oily,slight smoke at start up.Did I break a ring or what?Should I look for another engine,overhaul or keep an eye on it?School me please.Thanks for all responses.
 

kphill

Well-known member
Joined
Jul 14, 2008
Messages
487
Location
Grove City, Pa.
displayname
Kevin Hill
I would take the head off, look to see if it is oily in there, and lower the piston to BDC and check the cylinder wall for any damage from a broken ring.. If everything looks good check head for flatness, put in a new head gasket and plug and MMO in the gas and run it some more and see what it does... Maybe it could also be a stuck ring from sitting...
 

dkirk

Well-known member
IHCC Supporter
Joined
Oct 20, 2003
Messages
493
Location
Fond du Lac, WI
displayname
David Kirk
Perform a leak-down compression check. That should indicate whether a ring has failed. Listen for air leaking into crankcase (through dip stick tube) - a sure indication that rings are not sealing properly.

Check breather for reed valve working properly.
 
Top